Qui som

Fundada l’any 1949, Càmera Club Sabadell és una associació fotogràfica sense ànim de lucre on ens reunim aficionats, majoritàriament de la ciutat de Sabadell, per parlar i organitzar activitats relacionades amb la fotografia.

Si també és la teva afició i t’agradaria compartir-la, fes-te soci!
I si el que vols és rebre més informació, contacta’ns!

Membre de la Federació Catalana de Fotografia

Una mica d’història…

L’any 1945, un grup d’aficionats a la fotografia, que es reunien al desaparegut i històric Cafè Español de l’avinguda 11 de setembre (Avenida del Ejército Español en altres èpoques), al davant de l’Hotel Urpi, van decidir fundar un club de fotografia. El que en principi era un club d’amics i amants de la fotografia es va acabar convertint en associació l’any 1949, en l’actual Càmera Club Sabadell.

Se’l dotà d’estatuts i d’estructura d’entitat cultural, essent el primer president entre 1949 i 1950 el Sr. Josep Vila, autèntic impulsor de l’entitat, i que malauradament va haver de deixar les seves activitats, atès que era una persona non grata per a les autoritats del moment (allò que els del “movimiento” anomenaven “rojo”). El succeí el Sr. Miquel Cuadras, en el període de 1951 a 1954, que encapçalà la llarga llista de presidents d’aquesta entitat.

El primer estatge social de la nova entitat el trobem a la Rambla, on va haver-hi el “Barcanona”(botiga de queviures de molt prestigi i preus elevats de l’època) entre els anys 1950 i 1952. Posteriorment, i degut a l’èxit de convocatòria de l’associació, aquell mateix any es varen traslladar a un nou local situat també a la Rambla, just on hi havia el Banc Central fins l’any 1954. Una mostra de l’activitat i de la intensa vida social de l’entitat, la trobem en el fet  que dos anys després, el 1956, es tornaren a traslladar de nou al carrer Fortuny fins l’any 1961. Posteriorment, el 1961 es varen canviar a un nou estatge social ubicat a la Via Massagué, 36 (cantonada amb el carrer de les Neus), fins el 1965. A partir de 1965, l’entitat es trasllada a una nova seu: a l’Obra Social de La Caixa de Sabadell, al carrer d’En Font, 1, on hi romandrà 43 anys fins el 2008. Actualment la seu de Càmera Club Sabadell és a l’Acadèmia Catòlica, carrer Sant Joan, 20-22.

Entre el palmarès de l’entitat hi destaca la I Biennal Nacional, impulsada durant el mandat d’en Carles Gumbau, de 1955 a 1961. Durant la presidència de n’Antoni Grau, president entre 1977 i 1990, l’entitat rep un impuls definitiu en fer-se el 1980 la XIII Biennal Nacional i I Biennal Internacional, concurs reconegut i recomanat per la F.I.A.P., donant a l’entitat un reconeixement internacional. També hi destaquem, entre altres concursos, el 1r. Social de Veterans, dut a terme el 1981, i el Trofeu Pere Alemany, qui fou president de l’entitat entre els anys 1961 i 1968, i que actualment és el Trofeu Social Càmera Club.

Una mostra més de la vitalitat de l’entitat fou el 1995 amb el I Concurs Estatal de Fotografia Càmera Club, impulsat pel Sr. Florenci Rial, president de l’entitat des del 1991 fins al 2005.

Durant el mandat del Sr. Josep Sanmiquel (2005-2010) s’impulsà el concurs anomenat  Gimcana Fotogràfica de la Festa Major.

Del 2010 al 2013, és el Sr. Enric-Sebastià Invers qui regeix l’entitat i li dóna una empenta institucionalitzant la Gimcana Fotogràfica de Festa Major.

També aquest any es crea el Plató de Festa  Major obert a la ciutat.

El rellevà a la presidència del club el Sr. Andreu Soler i Monells (2013-2021).

Durant el seu mandat es va actualitzar la gestió de l’entitat i se’n van sanejar els comptes, cosa que permeté  estalviar i invertir en actius per a l’entitat, com ara proveir el plató fotogràfic dels materials necessaris per a la seva utilització, la creació de la web i comptes en xarxes socials de l’entitat per fer-la  més visible i adaptar-la als temps actuals.

Alhora, es van restablir i refermar les relacions amb l’Ajuntament amb un seguit de propostes (continuació de la participació en els actes de Festa Major, exposicions periòdiques al Casal Pere Quart).

Malgrat les  fortes crisis del 2008 i la derivada de la pandèmia de Covid-19 al 2020, amb l’esforç conjunt de Junta i socis, l’entitat ha pogut seguir endavant fins a dia d’avui.

Des del juny del 2021 és al capdavant de l’entitat el Sr. Daniel Graell i Gil.

Desplaça cap amunt