Calculadores

Per estimar el temps màxim d’exposició, la hiperfocal, o planificar sortides fotogràfiques tenim a la nostre disposició infinitat d’aplicacions mòbils que ens faran la vida més fàcil

En aquesta pàgina trobaràs un bon assortiment d’eines web per fer alguns càlculs complicats.

Aplicacions mòbils

Photopills

Planificador amb simulació de realitat augmentada: Sol, Lluna i Via Làctia, algunes calculadores (Exposició,  D.O.F, Hiperfocal, Time lapse, Estels com punts…) Agenda localitzacions…

SunSurveyor

Planificador amb simulació de realitat augmentada: Sol, Lluna i Via Làctia, Agenda localitzacions, Efemèrides…

PhotoTools

DOF & Hiperfocal, llei de la Reciprocitat, flash compensació EV, Shutterspeed mínima, Time Lapses, Compensació EV per a manxes i extensors de lents, Temporitzador, Cronòmetre, Light Meter,  Sunny 16 (EV), Calculador hora Blava i daurada, Fases de la lluna i càlcul d’Exposició, Informació de Localitzacions, Predicció del temps, Roda de Color i Temperatura, EXIF Reader, càlcul foto ampliacions, Sharpening Radius Estimator, Nivell electrònic,  Check Lists, Bloc de notes, Línies de patrons de composició, Galera d’imatges per Inspirar-te, Links Web interessants…

Light Pollution Map

Serveix per buscar localitzacions o consultar el nivell de foscor de un lloc, Trobar la ISS, Calendari fases Lunars, Pol·lució lumínica de la Lluna, Efemèrides: Pluja d’estels, Aurores…

ND Calc (de Brian Dorey)

Calcula el temps d’exposició necessari en funció de exposició normal i del filtre ND posat.

Eines webs per fer calculs complicats

A la calculadora, simplement introdueix la càmera (mida del sensor), obertura, distància d’enfocament, focal ( ¡la real !, no la equivalent a 35mm ) i tele-convertidor, per calcular la profunditat de camp:

  • Distància hiperfoca
  • Límit proper hiperfocal
  • Profunditat de camp (PdC) límit proper
  • Profunditat de camp (PdC) pla d’enfoc
  • Profunditat de camp (PdC) davant
  • Profunditat de camp (PdC) darrere

La majoria de les calculadores de profunditat de camp que et trobes a internet donen valors sobre la base d’un determinat valor del cercle de confusió.

Aquest cercle de confusió és el resultat de la combinació de la mida del sensor de la càmera seleccionada i les següents hipòtesis:

  1. Mida d’impressió de la foto 20cm × 25cm.
  2. Distància de visionat de la foto 25cm.
  3. Agudesa visual estàndard utilitzada pels fabricants de càmeres i objectius (l’observador pot veure detall fins una grandària aproximada de 0.254mm.

Tornant al cas, les hipòtesis anteriors donen bons resultats en la majoria de casos. Però quan vols canviar les condicions de visionat, necessites utilitzar un cercle de confusió ajustat en calcular la profunditat de camp.

  • Distància hiperfoca
  • Límit proper hiperfocal
  • Profunditat de camp (PdC) límit proper
  • Profunditat de camp (PdC) pla d’enfoc
  • Profunditat de camp (PdC) davant
  • Profunditat de camp (PdC) darrere

En macrofotografia, t’acostes tant al subjecte que qualsevol calculadora bàsica de profunditat de camp et donarà resultats erronis.

Ja que en aquestes condicions, la profunditat de camp depèn d’una nova variable: la magnificació.

La magnificació és la proporció entre la mida de la imatge del subjecte en el sensor de la càmera i la seva mida real. Per exemple, una magnificació de 5: 1 (5x) vol dir que la mida del subjecte en la imatge és cinc vegades més gran que la seva mida real.

A causa de les petites distàncies d’enfocament i les llargues focals utilitzades (50-200), vas a obtenir molt poca profunditat de camp.

Pel que esbrinar l’ordre de magnitud de la profunditat de camp et va a donar més control sobre la teva fotografia.

Una altra nova variable que afecta la profunditat de camp és la magnificació de pupil·la.

Pots utilitzar la calculadora d’apilat de la web FotoMacro, per saber les fotos necessaries per fer un bon “Stack Focus”

A la calculadora, només has de seleccionar el paràmetre que vols calcular (l’interval de dispar, durada del videoclip o durada de l’esdeveniment) i introduir la configuració que vols utilitzar per fer el Timelapse.

Per exemple, si has decidit calcular l’interval de dispar, aquests valors són: la longitud del clip, la durada de l’esdeveniment, els fotogrames per segon (normalment 25 fps) i el pes de cada imatge (MB).

La calculadora et proporcionarà l’interval de dispar, el nombre de fotos que necessites prendre i l’espai total de memòria que necessitaràs a la targeta de memòria.

Per estimar el temps màxim d’exposició amb la calculadora introdueix la focal i la declinació mínima de les estrelles del l’enquadrament.

El primer valor d’exposició màxima que et dóna la calculadora és el menys precís (regla 500) dels dos, però molt útil quan no coneixes la declinació mínima.

El segon valor de temps d’exposició que et proporcionem és més precís (regla 600). En el càlcul es té en compte compte la mida del sensor, longitud focal i la declinació mínima de les estrelles.

Per mes precisió, pots accedir a la web de la Société Astronomique de havre i fer servir la calculadora que trobaràs allà:  Regla MFN

Desplaça cap amunt